Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Izrael pénzforrása: a félelem
  2007-09-16 11:36:10, vasárnap
 
  Izrael pénzforrása: a félelem

ERA, szo, 2007/09/15 - 19:52


http://szentkoronaradio.hu/node/13760

A Gázai övezet a Hamasz kezében. Az elnök székében álarcos lázadók ülnek, a Nyugati part a robbanás határán, az izraeli hadsereg teljes felkészültségben a Golán- fennsíkon táborozik, a Hezbollah elleni nyílt harc minden percben kitörhet.

Az Irán elleni kémbotrány a tetőfokán, az izraeli politikai elit minden hitelét elvesztette. A fentiek alapján úgy tűnik, hogy Izraelben nem mennek jól a dolgok. De íme az egyik rejtély: mi az oka annak, hogy a fenti zűrzavaros állapotok, és a folyamatos vérontás ellenére az izraeli gazdaság fejlődésének mérlege, és a csúcsteljesítményeket megvalósító tőzsde a kínai konjunktúrával vetekszik?

A fenti jelenséget, Thoma Friednan, a New York Times-ban azzal magyarázta, hogy Izrael, ,,ápolja, és jutalmazza az egyéni kezdeményezéseket", és emiatt az izraeliek a legújabb technikai találmányokkal lepik meg a világot - függetlenül attól, hogy az izraeli politikusok milyen helyzetbe hozzák az országot. A Ben Gurion Egyetem mérnöki és számítástechnikai tanszékén tanuló diákok munkáinak megtekintését követően Friedman a következő hangzatos kijelentést tette: Izrael ,,olajra lelt." Ez az olaj állítólag a fiatal izraeli feltalálókat és kapitalistákat jelenti, akik túlságosan el vannak foglalva a több millió dolláros szerződések megkötésével ahhoz, hogy a politikai események zavarnák őket.

Íme, egy másik elmélet: Izrael gazdasága nem a politikai zűrzavar ellenére dübörög, hanem annak következményeként. Izraelnek a jelenlegi gazdasági fejlődése a kilencvenes évekhez kötődik, amikor Izrael az információs technológia élvonalába került. Izrael gazdasága majdnem kizárólagosan az információs technológiára épült. Amikor 2000-ben, az információs technológia, (a dot-com korszak) véget ért, Izrael gazdasága romokban hevert, és 1953 óta a legsúlyosabb válságát élte. Ekkor következett be a 9/11 néven ismert, a New York-i Világkereskedelmi Központ (WTC) elleni támadás, amely új lehetőségeket nyitott azoknak a vállalatoknak a számára, amelyek azt állították, hogy képesek a tömegben felismerni a terroristákat, száz százalékosan ellenőrizni a határokat, vagy a makacsul hallgató foglyoktól beismerő vallomásokat kicsikarni.

Három év leforgása alatt az izraeli gazdaság tetemes részét a biztonsági árucikkek iránt megnövekedett “kereslet" szolgálatába állították. Ma Izrael a világot átfogó kommunikációs módszerek fejlesztése és terjesztése helyett falakat szállít egy kirekesztő világ számára. Az ország legsikeresebb vállalkozóinak zöme ma Izrael erődítmény jellegű védelmi rendszerét, és Izrael állandó jellegű fenyegetettség állapotát egy fajta, napi huszonnégy órán át nyitva tartott mintateremnek, illetve biztonsági kellékek kirakatának használja - azt példázva, hogy a megfelelő védelmi rendszer megvásárlásával, az állandó fenyegetettség és háború közepette is lehetséges viszonylagos biztonságban élni.

Izrael gazdasága ma azért virul, mert a biztonsági felszerelést, és módszereket árusító izraeli vállalatok ezt a félelemre épülő életformát exportálják a világ országai számára.

Izrael katonai jellegű áruforgalmának megítélése a múltban a behozatalra összpontosult: az Amerikai Egyesült Államokban gyártott Caterpillar nevű földgyalukra, amelyeket a Nyugati part lakóházainak lerombolására használtak, az angol királyságból behozott repülő alkatrészekre, amelyeket az F-16-os bombázó repülőkhöz használtak. A világ figyelmét eddig elkerülte Izrael hatalmas külkereskedelme, mely egyre bővülő biztonsági berendezéseket és védelmi eszközöket szállít. Izrael ma 1.2 milliárd dollár értékű ,,védelmi" berendezést szállít az Amerikai Egyesült Államoknak. Ez az összeg roppant növekedést jelent az 1999-es évhez viszonyítva, amikor ez a szám mindössze 270 millió dollár volt. Izrael ma összesen 3. 4 milliárd dollár értékű biztonsági berendezést szállít ki világszerte, amely egy milliárd dollárral több, mint az Amerikai Egyesült Államoktól kapott katonai segély összege. Ma Izrael a világ negyedik fegyverszállítója, maga mögött hagyva az angol királyságot.

A fenti gazdasági növekedés az úgynevezett ,,belső biztonsági" berendezések kiviteléből származik. A WTC 9/11 merényletet megelőzően, a ,,belső biztonsági berendezések" nevű iparág alig létezett. Az idei év végéig (2007) Izraelnek ebben az új iparágban megvalósított külkereskedelmi mérlege 1. 2 milliárd dollár lesz, ami az előző évhez viszonyítva 20 százalékos növekedést jelent. A fő árucikkek, különleges, high tech kerítések és kordonok, pilóta nélküli repülőgépek (drone) biometrikus személyazonosító rendszerek, térfigyelő kamerák (video surveillance), légi utasok azonosítását és osztályozását elősegítő készülékek, foglyok kihallgatásánál használatos eszközök - pontosan ugyanazok a tárgyak és műszerek, amelyeket Izrael arra a célra állított elő és alkalmazott, hogy a megszállott területeket lezárja.

Ezzel magyarázható, hogy Gáza ténylegesen nem veszélyezteti Izrael helyzetét, sőt segítheti is Izrael gazdaságát. Izraelnek sikerült az állandó jellegű háborút fémjelzett kiviteli árucikké változtatni. Izrael a palesztin nép ősi szülőföldjéről való kiűzetéséből, a megszállásból és bebörtönzésekből fél évszázados üzleti előnyre tett szert a ,,globális terror elleni harc" bevált eszközeinek és módszereinek előállítása és árusítása terén.

Ezért nem véletlen, hogy a Ben Gurion Egyetemen kiállított munkák, amelyek annyira elbűvölték Friedmant, olyan neveket viselnek, mint: ,,Innovative Covariance Matrix for Target Detention in Hyperspectral Images."(IMTDHI) (,,Új jellegű kovariáns matrica a hiperszpektrikus ábrák alapján történő Célpont precíz bemérése érdekében") vagy, “Algorithms for Obstacle Detection and Avoidance (,,Az akadályok felderítésének és elkerülésének algoritmusa.")

A bőkezű állami segítségnek köszönhetően az elmúlt hat hónapban Izraelben harminc új belügyi biztonsági felszerelést és rendszereket kivitelező export vállalat létesült. Az állami hozzájárulásnak köszönhetően az izraeli hadsereg, és az egyetemek a belső biztonsági berendezések és legújabb fegyverek inkubátoraiként működnek. (Ezt szem előtt kell tartani az Izrael elleni bojkott indokoltságának megállapításakor.)

A fenti vállalatok közül a legsikeresebbek a jövő héten részt vesznek a Párizsban megrendezendő légierő bemutatón, amely a fegyvergyártó ipar divatbemutatójának számít. Ebből az alkalomból az egyik izraeli vállalat bemutatja a Cogito 1002, ,,Suspect Detection Systems" SDS nevű legújabb találmányát, egy fehér színű, a tudományos-fantasztikus irodalom világát idéző bódét, amely a repülni készülő utasoknak egy előre meghatározott számú kérdést tesz fel, míg az utas a kezét a visszajelző lemezen tartja. A számítógép által megfogalmazott kérdések az utas szülőhazájára vonatkoznak. A visszajelző készülék állítólag a testben észlelhető biológiai változásokat elektronikus impulzuok formájában észleli, s azok alapján képes megállapítani, hogy melyik utas számít ,,gyanúsnak."

Mint a többi új keletű izraeli biztonsági felszerelés esetében, az SDS azzal kérkedik, hogy a készülék bebizonyítottan működik, mert azt előzőleg kipróbálták a palesztinokon, a Nyugati partok ellenőrzött átkelőhelyein. Az SDS előállítói azt állítják, hogy a találmány ,,alapelveit és annak gyakorlati kivitelezését Izraelben az öngyilkos merényleteket elkövetni készülő gyanúsítottak megállapítása terén végzett sikeres gyakorlati alkalmazásának ezrei támasztják alá."

A párizsi légierő bemutató másik két csillagát az izraeli Elbit fegyvergyár, Hermes 450 és 900 pilóta nélküli repülői képezik. A sajtójelentések szerint, Izrael már ez év májusában használta ezeket a gépeket Gáza bombázására. A megfelelő (élő) kísérleteket követően ezeket a gépeket is külföldre exportálják: a Hermeseket Arizonában, az Amerikai Egyesült Államok és Mexikó határövezetében már használták. A Cogito 1002 nevű találmányt az Amerikai Egyesült Államokban bizonyos meg nem nevezett repülőtereken máris szintén használják. Az Elbit fegyvergyártó óriás, az Izrael légiterét biztosító övezet megalkotója a Boeing. Amerikai repülőgyárral társulva az Amerikai Egyesült Államok légterére kiterjedő biztonsági övezet felállítását tervezik. A 2.5 milliárd dollár értékű légvédelmi övezet egyfajta láthatatlan határfalat emelne az Amerikai Egyesült Államok fölé.

Mióta Izrael hozzálátott az általa megszállott területek határainak lepecsételéséhez, az átkelőhelyeken az ellenőrző állomások felállításához, az emberjogi szervezetek tagjai Gázát és a Nyugati partokat gyakran nyitott térségi börtönöknek nevezik. Szerintem itt sokkal többről is szó van, mint a palesztinok bebörtönzéséről: Izraelnek a belső biztonság terén való gazdasági térhódítása azt bizonyítja, hogy az általa megszállt területek az országokon belüli biztonság eszközeinek és módszereinek a laboratóriuma. A palesztinok ma már nem csak üldözöttek és célpontok, hanem kísérleti egyedek, ahol a saját biztonságát mindenek fölé helyező állam eszközeit és módszereit tervezik ki, és azok gyakorlati alkalmazásának kísérleteit végzik. A saját biztonságát központba helyező állam a tényleges, vagy a mesterségesen gerjesztett vészhelyzeteket a saját biztonságának és hatalmának a megerősítésére, valamint a népszerűtlen változások foganatosítására használja. Ezt igyekszem bemutatni ,,The Rise of Disaster Capitalism" (A vészkapitalizmus kialakulása) c. könyvemben.

Fridmannak, tehát igaza van, hogy Izrael olajra lelt. Ez az olaj azonban nem a legújabb tudományok területén tevékenykedő izraeli feltalálók képzeletében létezik. Izrael olaja a terror elleni háború. Az állandó jellegű félelem állandósítása új keresletet teremt a legújabb és a leghatásosabb eszközök iránt, amelyek a belső biztonság felett őrködnek, a ,,gyanúsítottakat" felderítik, célba veszik, és megsemmisítik. A ,,félelem" felújítható pénzforrásnak számít.

(Naomi Klein írását fordította Kaslik Péter,barikád.hu)


 
 
0 komment , kategória:  Elgondolkodtató  
Címkék: személyazonosító, vészkapitalizmus, bebörtönzésekből, hiperszpektrikus, felkészültségben, foganatosítására, szentkoronaradio, lepecsételéséhez, megállapításakor, bebizonyítottan, kihallgatásánál, bebörtönzéséről, megvásárlásával, határövezetében, sajtójelentések, gyanúsítottakat, külkereskedelme, külkereskedelmi, legsikeresebbek, vészhelyzeteket, hozzájárulásnak, inkubátoraiként, indokoltságának, megfogalmazott, fenyegetettség, átkelőhelyeken, megerősítésére, szülőföldjéről, konjunktúrával, alkalmazásának, találmányokkal, áruforgalmának, kapitalistákat, berendezéseket, felderítésének, vállalkozóinak, elnök székében, robbanás határán, izraeli hadsereg, izraeli politikai, fentiek alapján, egyik rejtély, fenti zűrzavaros, folyamatos vérontás, izraeli gazdaság, kínai konjunktúrával, fenti jelenséget, legújabb technikai, világot –, izraeli politikusok, következő hangzatos, olaj állítólag, Thoma Friednan, York Times-ban, Gurion Egyetem, York-i Világkereskedelmi Központ, Amerikai Egyesült Államokban, Amerikai Egyesült Államoknak, Amerikai Egyesült Államoktól, Gurion Egyetemen, Innovative Covariance Matrix, Target Detention, Hyperspectral Images, Obstacle Detection, Suspect Detection Systems”, Hermeseket Arizonában, Amerikai Egyesült Államok, Mióta Izrael, Disaster Capitalism”, Naomi Klein, Kaslik Péter,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Png fotel  Png kislány  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Nagyon különös  Facebookon kaptam  Fehér virág  Szívem tiéd  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Albert Einstein gondolata  Png ház  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Minden harmadik...  Nagyon különös  Png rózsa csokor  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Elköszönt  Makszim Gorkij gondolata  Nagyon különös  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Radikális szeretet  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alázat  210 éve született a SZÓZAT meg...  Png fotel  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Adakozás  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Png fotel  Facebookon kaptam Annuska bar...  képre írva  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Reménység és erő Krisztustól e...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Németh László tollából  Egy lelki imádság  képre írva  képre írva  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  képre írva  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam  Akarat  Adakozás  Csak a fogyatkozás látható  Szép estét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Png lepke  Mi lenne ha  Akarat  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Png virág  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam Krisztinától  Akarat  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Facebookon kaptam  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam Krisztinától  Idő  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Nagyon különös  Facebookon kaptam  Png csokor  Neked tudnod kell  Fehér virág  Facebookon kaptam Annuska bar...  Akarat  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Garai Gábor - Takarítás  Őrizkednünk kell...  Adakozás 
Bejegyzés Címkék
elnök székében, robbanás határán, izraeli hadsereg, izraeli politikai, fentiek alapján, egyik rejtély, fenti zűrzavaros, folyamatos vérontás, izraeli gazdaság, kínai konjunktúrával, fenti jelenséget, legújabb technikai, világot &#8211, izraeli politikusok, következő hangzatos, olaj állítólag, fiatal izraeli, több millió, politikai események, másik elmélet, politikai zűrzavar, jelenlegi gazdasági, kilencvenes évekhez, információs technológia, információs technológiára, dot-com korszak, legsúlyosabb válságát, tömegben felismerni, makacsul hallgató, biztonsági árucikkek, világot átfogó, kirekesztő világ, ország legsikeresebb, megfelelő védelmi, állandó fenyegetettség, biztonsági felszerelést, félelemre épülő, világ országai, behozatalra összpontosult, angol királyságból, világ figyelmét, összeg roppant, 1999-es évhez, szám mindössze, milliárd dollárral, világ negyedik, angol királyságot, fenti gazdasági, úgynevezett &#8222, előző évhez, célra állított, megszállott területeket, állandó jellegű, hiperszpektrikus ábrák, akadályok felderítésének, bőkezű állami, állami hozzájárulásnak, belső biztonsági, fenti vállalatok, jövő héten, fegyvergyártó ipar, egyik izraeli, fehér színű, repülni készülő, előre meghatározott, visszajelző lemezen, számítógép által, utas szülőhazájára, visszajelző készülék, testben észlelhető, készülék bebizonyítottan, találmány &#8222, öngyilkos merényleteket, párizsi légierő, izraeli Elbit, sajtójelentések szerint, gépeket Gáza, általa megszállott, ellenőrző állomások, emberjogi szervezetek, palesztinok bebörtönzéséről, belső biztonság, általa megszállt, országokon belüli, saját biztonságát, mesterségesen gerjesztett, saját biztonságának, népszerűtlen változások, vészkapitalizmus kialakulása, olaj azonban, legújabb tudományok, terror elleni, leghatásosabb eszközök, személyazonosító, vészkapitalizmus, bebörtönzésekből, hiperszpektrikus, felkészültségben, foganatosítására, szentkoronaradio, lepecsételéséhez, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2637
  • e Hét: 16867
  • e Hónap: 27978
  • e Év: 181474
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.